Wortel

terug naar de Kookstekpagina

Wortelsoep van Lida Dijkman uit Almere
Ingrediënten:
·         Het loof van een halve bos worteltjes
·         Ui en knoflook
·         2 aardappels
·         5 worteltjes
·         1 liter water
·         2 bouillonblokje
·         Boter
·         Scheutje sojaroom
De ui, knoflook, aardappelen en worteltjes bakken in boter. Loof klein snijden en toevoegen. Liter water toevoegen en 40 minuten zachtjes laten koken. Bouillon toevoegen. Met de staafmixer fijn maken wat room toevoegen.

Risotto met wortel en munt van Nico van Eeden uit Dronten
Snij 10 worteltjes in plakjes, even in olie met knoflook aanbakken, scheut witte wijn,
10 minuten garen op laag vuur. Laatste minuten een paar blaadjes munt erbij. Maak risotto met een kippen- of groentenbouillon en meng er 5 minuten voordat de risotto gaar is het wortelmengsel door, tenslotte een klont boter en flink wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bospeenloof-pesto       Een goed alternatief voor basilicum!                                    Haal de stelen uit het loof. Meng het fijngesneden of gehakt met (wal)noten(geroosterd in droge koekenpan), knoflook, olijfolie, en een snufje zout. Een keukenmachine is nu handig en anders heel fijn snijden en hakken. Heerlijk op brood of door een salade, of pasta. Kaas, en andere toevoegingen? Probeer het allemaal uit, het zelfde geldt voor de verhoudingen! Eet smakelijk!