Sperziebonen en kievitsbonen

terug naar de Kookstekpagina
Probeer eens:
Sperziebonen met gember
hoeveelheden voor 4-5 personen

1 eetl. ghi
½ theel. mosterdzaad
1½ cm. gember, in hele dunne reepjes (à la julienne)
500 gr. sperzieboontjes, schoongemaakt en in tweeën gesneden
60 ml. water
½ theel. gemalen komijn
¼ theel. kurkuma
1 theel. zout
2 eetl. verse korianderblaadjes, fijngesneden
1 theel. citroensap

Dit gerecht kun je het beste in een wok maken. Verhit de ghi, draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes tot ze niet meer springen (deksel!). Voeg de reepjes gember toe en bak die ook even.
Doe de sperzieboontjes erbij en roerbak ze 5-7 minuten. Voeg het water toe en doe een deksel op de pan. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Haal het deksel van de pan en laat de boontjes koken tot ze net gaar zijn en al het water is verdampt. Maak het af met zout, citroensap, komijn, kurkuma en de koriander.

Kievitsbonen:P1060907

Hoe doffer de peul, hoe beter de boon
door Janneke Vreugdenhil NRC.nl.koken 10 juli 2013
(…)Paarsrode spikkels en vlekken op een blanke ondergrond, daaraan herken je kievitsbonen. In het Italiaans heten ze fagioli borlotti en ze worden vooral in Toscane en Umbrië veel gegeten. De groenteboer vertelde me dat veel van zijn klanten de meest frisse, helder gekleurde bonen uitzoeken, maar dat de bonen die peulen die al wat doffer en taaier zijn – hij gebruikte het woord ‘verleerd’ – het lekkerst zijn.
(…)Verse bonen hoeven in tegenstelling tot hun gedroogde versie niet te weken en zijn veel sneller gaar. Ze zijn zo delicaat van smaak dat het bijna zonde is om er veel mee te doen. Beetgaar koken, omschudden met een scheut van de allerlekkerste olijfolie die je in huis hebt (of, voor witte bonen: met een klont roomboter), snuf zout en een snuf versgemalen peper, e basta. (….) zijn erg lekker op zichzelf, maar ook als begeleider van gegrilde vis en (kortgestoofde) bladgroenten.
Versebonenrecept Kievitsbonen met citroen en rozemarijn: vier personen.
1 kilo verse kievitsbonen, sap van 1 citroen, 4 el extra vierge olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt, naaldjes van 2 – 3 takjes rozemarijn, fijngehakt dop de bonen, zet ze onder met koud water en kook ze in 25 tot 40 minuten gaar. Giet af en meng er alle overige ingrediënten plus zout en versgemalen peper door. Laat afkoelen en serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.