Pompoen

terug naar de Kookstekpagina

Pompoen is er in vele soorten, maten en smaken. Probeer er verschillende uit! Er zijn heerlijke recepten mee te bereiden. Voor de fijnproever smaken ze allemaal net anders: leve de biodiversiteit!!

Pompoen kan gebruikt worden:
– als soep met kerrie, gember, tomaat
– als bindmiddel in saus met bijvoorbeeld sperziebonen
– door pannenkoekbeslag: eerst gestoofd en dan gepureerd
– door groentemix
– in de oven met olijfolie en om koek of taart mee te bakken

Koek met pompoen en cacao:
Oorspronkelijk: vegan cherry chocolate cake van CookieandKate

Ingrediënten:  droge : 1,5 kop (volkoren) meel (kan ook met glutenvrij meel mix) , 1/3 kop  cacao, 1 theelepel baksoda, 1/2 theelepel zout,1 kop suiker of ander zoetmiddel

natte: 0,5 kop gesmolten kokosolie, 1 kop vocht (bijv koffie of  limonade, water, sojamelk),  stuk pompoen (400gr ongeveer, gekookt, wat gepureerd)

optioneel: 1 theelepel vanillepoeder, 0,5 theelepel amandelextract, citrus rasp, gember, rozijnen, dadels etc

2 eetlepels (appel) azijn: heel belangrijk en niet vergeten!!

Alle hoeveelheden aanpassen aan persoonlijke voorkeuren: meer zoet, minder zout, meer vocht, minder pompoen.

  • Maak de pompoen schoon en kook met weinig water, pureer licht
  • Verwarm de oven op 180 graden Celsius
  • leg een, eerst gekreukeld, bakpapier in een (glazen) bakvorm
  • Meng droge delen: meel, en ander meel, droge zoetstof, soda, zout
  • Mix  vet, wat afgekoeld, met vocht, event. natte zoet stof en de gekookte pompoen
  • Roer de natte door de droge (luchtig niet te lang roeren, geen mixer)
  • Roer de eetlepels azijn er luchtig door en zie de reactie met het beslag
  • In de bakvorm en ongeveer 30 minuten bakken, afhankelijk van de vorm en de dikte van de koek, afkoelen voor serveren.
  • En steeds weer andere combi’s proberen, veel succes!

Zoet butternut recept
1 butternut
3 appels in stukjes
walnoten
½ eetl. bloem
1 theel. zout
1 theel. nootmuskaatpoeder
½ kop gesmolten boter
½ kop gele of bruine suiker                                                                                               Snijd de Butternut in de lengte doormidden, pel en haal de zaadjes eruit.
Snijd in plakken van 1 cm dikte.
Maak om en om laagjes appel en pompoen, en snipper de walnoten ertussendoor.
Meng meel, zout, kaneel, nootmuskaat en suiker door de gesmolten boter.
 Roer goed, het is nogal dik.
Giet het over de ovenschotel heen.
Zet de schotel 75 minuten in een oven op 200° C.
Bron: De Wassende Maan

Veganistische gekruide pompoenkoek (zoet) voor vorm van 28cm doorsnee of een andere vorm: Pompoen van 750 gram in blokjes(zonder schil) garen op bakpapier in de oven. In grote kom 3/4 kopje sojamelk of ander vocht mengen met 3/4 kopje olijfolie, 1,5 kop suiker, 3 eetlepel rijststroop en vanillesuiker. In andere kom 2,2/3 kopje (tarwe)meel mengen met 1 el bakpoeder, 3/4tl zout,1,5 tl kaneel, 3/4 tl nootmuskaat, 3/4 tl gemberpoeder of 1 cm verse fijngesneden gember, 1/2 tl chilipoeder, 1/8 tl kruidnagel en eventueel wat cardamon. Pompoen puree toevoegen aan “natte” kom. Even doorroeren met de pollepel, dan de “droge” kom eraan toevoegen, in 2 keer. Verdelen over ingevette(of bekleed met bakpapier) vorm en 45 minuten in voorverwarmde gasoven 3 =ongeveer 180 graden. En dan gaat de keuken lekker ruiken! Koek lekker bij koffie of thee. Met dank aan Marion!