Koolraap

terug naar de Kookstekpagina
Deze enigszins vergeten groente is een verdikking van de plantwortel en groeit met de kop boven de grond en had een rozet van groene bladeren. Als we dat loof niet al ontdaan hadden, dan waren ook de bladeren als snijkool te eten. Het is belangrijk eten geweest in barre tijden van mislukte aardappeloogst. Voedingswaarde is een goeie mix van vitaminen en mineralen.
De mooie koolraapknol is geschild licht geel van kleur is en gekookt wordt de kleur geler.
probeer eens:
– koolraap gewoon als stamppot door de aardappels (in kleinere stukken snijden dan de aardappel) met of zonder toevoeging van gepureerde pompoen, gebakken uien, knoflook
of
- koolraap gekookt in blokjes of reepjes met nootmuskaat met een klontje boter
- als vulling in flapjes gemengd met prei en oude kaas 
- klein gesneden en samen koken in niet te veel bouillon met een paar aardappels,
 wortels, een ui tot een soort hachee en kruiden met komijn en peterselie
- als pittige soep met curry kruiden, geraspte gember, een appel en wat slagroom
Vroeger werd er zelfs koolraapjam gemaakt, maar daar heb ik liever fruit voor.