Bietjes/bietenloof/snijbiet

terug naar de Kookstekpagina
Probeer eens 
die heerlijke rode bieten, en/of vergelijk met de chioggia bieten( rood/wit) of de gele bietjes:
over smaak valt niet te twisten, wel te genieten van biodiversiteit!
– rauw (salade geraspt met en/of koolrabi, komkommer, appel,ui, peterselie!)
– gekookt (niet lang want ze zijn nog vers!)
– of in stukken geschild, gesneden in de koekenpan met olijfolie en de deksel er op, op laag vuur. Rustig laten staan en af en toe schudden zodat ze omdraaien. Dit is Renee’s favoriete manier omdat er dan geen vocht bij hoeft en de smaak erg lekker wordt. Beetje gecaramelliseerd..                                                  -geschild, gesneden in groente mix stoven.

Chioggia bieten zijn heerlijk rauw ook, ook lekker in de koekenpan. In water verwarmd  verliezen ze hun kleur. Gele bietjes: we horen graag hoe u ze klaar maakt!

Een recept van Lida Dijkman uit Almere:
Groenteschotel van bietenloof
Ingrediënten:
·         Bietenloof
·         Ui en knoflook
·         Mosterdzaad, zout en peper
·         Boter
·         Roomkaas en room
De steeltjes van het bietenloof klein snijden met de ui en knoflook bakken in boter. Mosterdzaad, zout en peper toevoegen. Het blad klein snijden en toevoegen. 15 minuten laag laten garen.
Roomkaas en een klein scheutje room toevoegen. Gegeten bij wat pasta.

uit NRC Handelsblad van zaterdag 30 juli 2011:
Loof van bietjes
Wie bietjes koopt, krijgt eigenlijk twee groenten: knollen en bladeren.
Als het loof vers is, is er van alles mee te doen. Behandel het als spinazie (maar het smaakt iets voller en bietiger): koken met aanhangend water, beetje grof hakken, royaal citroensap en olijfolie erover, peper en zout, en opeten maar. Stukje feta erbij. Beetje tzaziki erbij , glaasje retsina. Grieks! Ja sas!
                                                                      Maar wat ook kan: een hartig taartje met een vulling van bietenloof, bijeengehouden door wat ricotta en ei, op smaak gebracht met wat oude kaas.
In een bladerdeeglap of in olijfoliedeeg dat in een handomdraai klaar is en zo prettig voelt aan de handen: 135 g bloem, 60ml water, 60ml olijfolie, snufje zout. Door elkaar kneden, klaar.                              ” tekst Marjolein de Vos”