Basilicum

terug naar de Kookstekpagina
Basilicum is een veelzijdig kruid en kan vers aan stoofschotels en soepen worden toegevoegd. Vooral met tomaten en mozzarella vormt het een prachtige combinatie.

Probeer eens 

Snelle basilicum pesto
– ris de blaadjes van de stelen, doe in keukenmachine met flinke scheut olijfolie, knoflook, zout.
Alles fijn malen: heerlijk op brood of door pasta!

Maar je kunt natuurlijk ook het klassieke Italiaanse recept proberen:

Pesto Genovese
– 55 gr. basilicumblaadjes , is ongeveer 1 basilicum plant, grof gescheurd
– 1 teentje knoflook
– 55gr. pijnboompitten, geroosterd
– 1 dl extra vergine olijfolie
– 55gr. fijn geraspte parmezaanse kaas
– zeezout

Bereiding
Pureer de basilicum, knoflook en pijnboompitten en olijfolie tot het een gladde massa is. Dit kan in een keukenmachine, maar handmatig in de vijzel pureren geeft een mooier resultaat.
Roer de parmezaanse kaas erdoor en voeg naar smaak een beetje zout toe.
De pesto kan afgedekt met een laagje olijfolie maximaal 1 week bewaard worden in de koelkast. Niet verhitten voor gebruik! De hitte van de zojuist gaar gekookte pasta verwarmt de pesto.