Achtergrond

Let op: dit onderstaande artikel is uit 2006: inmiddels zijn er zeker zaken veranderd. Dus is niet alle informatie meer correct, en geeft het alleen een beeld van 2006!

Wilt u weten hoe het nu gaat op De Stek? En wat de veranderingen zijn, neem dan contact op!

BD-tuinderij “De Stek”: Kleinschalig en heel erg lekker

uit FLEVOPOST van 30 augustus 2006

Tussen de verkoop door is het mogelijk Piet van Sabben en Renée Hoekendijk te interviewen. Samen met een groot aantal seizoensmedewerkers, vrijwilligers, scholieren en stagiaires runnen ze het bedrijf. Piet vertelt: “In 1993, 13 jaar geleden, ben ik hier begonnen. We telen vooral zomergroente en kleinfruit.” De Stek streeft er naar een continue aanbod te hebben van producten. We hebben groenten die kort houdbaar zijn, die zaaien we op kleine oppervlaktes en daardoor kunnen we steeds blijven oogsten.  Het betekent dat we kleinschalig werken en relatief veel hand werk hebben. IJsbergsla, eikebladsla en Lelystadse Batavia sla oogsten we ‘s-ochtends en een uur later komt de groothandel het op halen. Het kan niet verser.

Wat voor andere gewassen hebben jullie?

Piet vertelt: “We hebben tien hoofdgewassen, verschillende soorten sla, bospeen, spitskool, courgette en nog heel veel andere groente zoals pompoen, snijbiet en basilicum. Daarnaast kleinfruit zoals rode bessen, frambozen, kruisbessen, en ook bij voorbeeld lampionbes. Vanaf volgend  jaar ook kersen en pruimen. We hebben ook aardbeien en rode bessen, die mensen zelf mogen plukken, in juni en juli. Helaas is die tijd alweer voorbij”

Renée zegt: “Die lekkere aardbeien  is de oorzaak dat ik hier nu ben, ik ben hier ooit komen werken als vrijwilliger. De aardbeien hier waren zó lekker dat ik gebleven ben. Zo heeft Piet me eigenlijk verleid”.

Hoeveel hectare hebben jullie?
“Werken op drie en halve hectare waarvan een halve hectare fruit”

Hoe verkopen jullie je producten?
Renée: “Het meeste gaat direct naar de groothandel die aan natuurvoedingswinkels levert. Verder is de verkoop aan huis is voor ons belangrijk. Andere boeren kopen ook producten bij ons voor hun verkoop op de boerenmarkt op de Kemphaan in Almere of de Noordermarkt in Amsterdam. Het is een uitwisseling: zij kopen wat wij hebben en wat ze zelf niet telen en andersom. Zo heeft iedereen een groot assortiment van hele verse groente. Zelf verbouwen we geen aardappelen, maar we verkopen wel net gerooide van de buren”

Jullie zijn een biologisch bedrijf, wat betekent dat precies?
Piet: “Na al deze jaren heb ik geleerd dat het heel goed mogelijk is om groenten te telen zonder bestrijdingsmiddelen . Dat werkt veel prettiger ik hoef niet op te passen voor gif en wordt er niet ziek van. Zonder gif produceer je een hele goed kwaliteit.
Hier stimuleren we gezondheid dat is veel beter dan het bestrijden van ziektes. Daarom is voor ons vruchtwisseling belangrijk, zo blijft de bodem gezond en voorkomen we dat gewassen ziek worden.. Plagen voorkomen we bijvoorbeeld ook met vliesdoek, koolwitjes kunnen dan niet bij de kool komen. Verder geven we bemesting op maat, sla bevat daardoor minder nitraat”
Renée: “Het is voor mij nooit een keuze geweest. Ik heb nooit anders gedaan, gif en eten gaan gewoon niet samen.”

En het dynamische, van Biologisch-Dynamisch?
Renée: “Dat moet je vooral als iets leuks extras zien. De kosmos is iets heel erg groots en de aarde ook. Wij als mens staan daar tussen als heel klein wezentje. Door het gebruik van preparaten, een soort homeopathische middelen, proberen we het kosmische meer naar de aarde te laten stromen. Soms als een courgette plant alleen maar blad maakt, geven we een preparaat om de plant te versterken en dan kan hij makkelijker vruchten maken.
Die preparaten zijn helemaal natuurlijk, we maken ze bijvoorbeeld van het plantje Duizendblad of van kiezel. Het dynamische zie je terug doordat wij naast een EKO-kermerk ook een Demeter-keurmerk hebben. Het EKO-keurmerk hebben alle biologische boeren. Het Demeter-keurmerk hebben alleen de boeren die dynamisch werken om daarmee het biologische nog extra te versterken.”

Wat is er specifiek Flevolands?
Piet: “De bodem is hier heel bijzonder, die is heel erg kalkrijk en hier is het een lichte zavel. Daardoor is de grond enorm geschikt voor tuinbouw. We kunnen veel vroeger beginnen in het voorjaar dan andere bedrijven op zware gronden, die gronden blijven veel langer te nat”
Renée: “ja die Bataviasla natuurlijk en verder hebben we een hele intensieve relatie met de bewoners van Flevoland. Ik voel me een echte Lelystadse dichtbij de stad in het buitengebied. We hebben hier een enorme rijkdom aan groentes en die willen we graag met de bewoners delen. En dat heel wat Lelystedelingen van onze groentes genieten schept een belangrijk band. Zo heeft het buitengebied veel te bieden”

Wat vind je het leukste?
Piet: “Vroeg opstaan, het is heel prettig om al om 5 uur te beginnen. Alles is dan heerlijk rustig en je wordt niet steeds gebeld. Verder is ons werk heel gevarieerd, dat komt door onze enorme variëteit aan gewassen. En door de winkel ontmoeten we veel leuke mensen. Stagiaires opleiden is ook leuk; zo komt er elk jaar een Japanse stagiair voor een half jaar.

Renée: “Moet je nu eens proeven hoe die suikermaïs smaakt! Soms weet ik ‘s-avonds niet wat ik moet eten, want we hebben zoveel producten om uit te kiezen”

En het minst leuke?
Piet: “Het minste leuke vind ik de……boekhouding en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik werk liever buiten. Ik ben een echte tuinder.

Hoe zien jullie de toekomst voor het bedrijf?
Piet: “Het is nu goed, we hoeven niet te groeien of zo. Waarschijnlijk worden we steeds meer een stadsboerderij want Lelystad komt dichterbij. Al die huizen in de buurt is een nadeel maar het voordeel is dat we ons steeds meer op huisverkoop kunnen richten. Ook kunnen we dan meer doen aan voorlichting. Het is belangrijk dat mensen weten uit de stad hoe groente en fruit groeit, zodat de biologische landbouw ook een plaats houdt op de politieke agenda van Lelystad.”

Er lopen inmiddels veel klanten op het bedrijf. Waarom kopen jullie hier?
Arhold en Everd: “We kopen hier regelmatig groentes. Ze verkopen hier heel veel verschillende groentes, alles vers van het land. Daardoor is het enorm lekker. Ik weet niet waar het door komt maar de smaak van de groenten vind ik bijzonder. Zoals vroeger de groenten smaakten. Onze principes zijn niet zo heel erg groot maar de kleinschaligheid hier spreekt mij wel aan. Onze kinderen vinden het leuk om hier op de Stek te komen omdat je zelf aardbeien en bessen mag plukken, zo wordt het ook een beetje een uitje. Jammer dat dat alleen in juni en juli kan, we kijken alweer uit naar volgend jaar.
Marjolijn: “Ze hebben hier prachtige groente en het kan niet verser zo direct van het land. ”

De Stek was in 2010 op TV!
Klik hier voor de uitzending op Omroep Flevoland